Despre brațele de măsurare portabile. Scurtă istorie și descriere

De sute de ani, omul s-a bazat pe măsurători, fiind folosite de-a lungul vremii instrumente manuale precum șublere și micrometre, care furnizează măsurători de bază dar care întâmpină probleme când vorbim de măsurători complexe. În timp, odată cu creșterea exigenței clienților, companiile producătoare au fost nevoite să ofere soluții de inspecție cât mai precise, care să întrunească cerințele celor mai riguroase standarde globale de măsurători.

Mașinile de măsurat coordonate (CMM) au fost apărut în anii 1960 pentru a realiza măsurători cat mai complexe cu o precizie mult mai mare decât a altor mijloace de măsurare, utilizând o masă de măsurare, un palpator, un computer și un software. Măsurarea a fost, și continuă să fie, limitată din cauza manevrabilității palpatorului în domeniului de măsurare, fiindcă palpatorul se poate deplasa doar în trei axe.

CMM-urile articulate portabile, cunoscute și sub numele de brațe de măsurare, sunt dispozitive de măsurare 3D dezvoltate ca răspuns la necesitatea unei soluții de palpare care să ofere mai multă portabilitate și flexibilitate decât un CMM fix. Brațele de măsurare portabile determină și înregistrează locația unui palpator în spațiul 3D și raportează rezultatele prin intermediul software-ului. Brațul calculează poziția exactă a palpatorului în fiecare punct prin encodere încorporate pe fiecare axă (sau articulație) din braț.

Brațele de măsurare sunt disponibile în mai multe volume de măsurare, de obicei de la 1,5 m la 4m (cu o acoperire radială de la 75 cm la 2 m în orice direcție). De asemenea, acestea se caracterizează prin numărul de axe de rotație – brațele sunt disponibile în configurații cu 6 sau 7 axe. Modelele cu 6 axe sunt utilizate în aplicații unde este necesară o precizie ridicată prin palparea directă a reperului inspectat, iar modelele cu 7 axe sunt utilizate atunci când este necesară o articulație suplimentară pentru scanarea cu laser. FARO® oferă o configurație exclusivă cu 8 axe, a 8-a axă fiind o platformă rotativă auxiliara.

Utilizarea unui braț de măsurare portabil vă permite să:
 • Vă folosiți de avantajele combinate ale unui CMM tradițional – fiabilitate, repetabilitate și precizie – cu versatilitatea și portabilitatea instrumentelor de mână
 • realizati inspecția completă a pieselor, cu rapiditate și usurință , inclusiv a reperelor cu geometrii complexe
 • Măsurați la cerere, fără a fi nevoie să realizați un program specific
 • Operați într-o varietate de medii, spre deosebire de un CMM tradițional care necesită o cameră cu temperatură controlată
 • Transportați brațul în locul în care este realizată piesa, mai degrabă decât să aduceți fiecare piesă într-o cameră specială, scăzând blocajele de inspecție și crescând productivitatea
 • Efectuați o analiză digitală completă și să revizuiți datele în orice moment

Timpul de colectare, de analiză și inspecție a datelor este redus considerabil, lucru care se reflectă într-o producție mai mare, mai diversificată și în eficientizarea efortului personalului implicat.

Un braț de măsurare portabil ar trebui să vină într-o varietate de dimensiuni și configurații pentru a satisface o gamă diversă de nevoi. La FARO, gama noastră include:

FaroArm®

În prezent, există două tipuri de brațe de măsurare 3D FaroArm (Quantum și Gage) cu domenii de măsurare de la 1,5m la 4m, oferite împreună cu diverse accesorii care îi permit utilizatorului să îl personalizeze pentru utilizare într-o varietate de aplicații:

 • Analiză dimensională: colectați informații despre piese pentru a compara datele cu desenele și planurile acestor
 • Inspecție bazată pe CAD: măsurați piesele în raport cu datele modelului CAD pentru a obține feedback în timp real
 • Inspecția la mașină: puteți inspecta o piesă înainte, în timpul și după producția sa, pe mașina-unealtă care o produce
 • Inspecția primului reper: revizuiți probele martor și comparați-le cu datele nominale
 • Alinieri: Aliniați sculele și dispozitivele de fixare
 • Inginerie inversă: scanați și digitalizați piese sau alte obiecte pentru a crea un model CAD
Sistemul de scanare ScanArm

FARO oferă un Laser Line Probe (LLP), care se atașează la brațele cu 7 axe pentru a deveni un ScanArm – braț de măsurare cu posibilitate de scanare. Prin atașarea sistemului de scanare laser direct la brațul articulat, datele pot fi colectate complet fără contactul cu piesa. Punctele de măsurare sunt colectate prin proiectarea unui fascicul pe suprafața reperului, apoi, prin intermediul unei camere, este determinată locația acestuia. Atașarea directă a scannerului pe braț, permite transferul de date neîntrerupt.

Deoarece  laserul colectează date rapid, utilizatorii pot obține cu usurință un nor de puncte foarte dens (numit și scanare) care conține milioane de puncte într-o rețea.

Concluzia: brațele de măsurat portabile ar trebui să ofere performanțe superioare de colectare a datelor 3D pentru orice obiect, indiferent cât de complexe. De asemenea, ar trebui să îndeplinească cel mai înalt standard global pentru un braț articulat, ISO 10360-12, și să furnizeze un certificat de trasabilitate. Ar trebui să fie ușor de utilizat, cu raportare la cerere și rezultate reproductibile.